k e u k e n g e r e i

Veel houtsoorten bevatten gifstoffen, ter bescherming tegen kleine gemene insectjes die wel pap lusten van hout. En als er geen gif in het hout zit, dan is er altijd wel wat anders, zoals looizuur in eiken of hars in grenen. Maar voor keukengerei moet je hout hebben zonder smaakje, zonder hars en zeker zonder gif. En dan moet het ook nog lekker vast zijn, en hard, en fijn van structuur, een glad oppervlak hebben.

B e u k e n   dus. Vandaar dat houten keukengerei meestal van beukenhout is.

Lastig is wel dat beuken niet weerbestendig is, niet buiten te gebruiken dus. Maar ook beuken aanrechtbladen hebben daar last van. Goed oliën, en geen plasjes water op laten staan.

In Zuideuropese landen groeien veel olijfbomen, familie van essen. Olijfhout doet het ook heel goed voor keukenspulletjes en is met zijn mooie tekening wel zo levendig.


w=1

w=2

w=3

w=4

w=5