wandtafel "zevenster"

Na het eerste jaar van mijn opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege had ik mijn prijktijkopdrachten al afgerond. Het tweede jaar moesten alleen de stages en theorie nog worden volbracht. De resterende praktijktijd had ik dus vrij te besteden.

Dit bracht mij op het idee om een extra gecompliceerd werkstuk te bedenken dat mij zo veel mogelijk uitdagingen bood. Met als doel zo veel mogelijk te leren: een soort persoonlijk 'meesterstuk'. Als je dit kunt, kun je alles, was mijn gedachte.

Het idee is eenvoudig: de kiem van deze wandtafel is het getal 7. Deze kiem is op verschillende manieren verwerkt in het ontwerp. Het bovenblad is een regelmatige 7-hoek, als het ware doormiddengesneden, waarbij de achterste helft 'wegvalt' achter de wand waar de tafel tegen staat. Het is een ster van ingelegd wortelnotenfineer met palissander biesjes.

In de poten en de stijlen komt de vorm van het cijfer 7 terug. De ladefronten vormen een voortzetting van deze diagonale stijlen. De richting waarin ze openschuiven is een verrassing. En achter de frontjes aan de zijkanten gaan ook echte laatjes schuil. Wie het geheim van de meubelmaker kent kan ze openen.

Het resultaat van dit alles is een tafel waaraan alles dubbelschuin is en niets recht.
Voltooid: juni 2006
Grootste afmetingen: 83 x 45 x 89 cm


w=1

w=2

w=3

w=4

w=5