sigaarvormige kegels

Tot 20 cm lang, die kegels, vaak bovenin de boom. Dat is heel hoog, want hij kan meer dan 60 meter worden (in Duitsland). Naalden kort, hardgroen, gemeen scherp, dicht gespreid over de loten. Een sterke zoete geur.

f i j n s p a r
(Picea abies)

De meeste naaldbomen in Nederland behoren allemaal tot dezelfde familie: de dennenfamilie. Maar daarbinnen tot verschillende geslachten. Dus de grove den, de fijnspar, de douglas-spar en de lork zijn alshetware neven en nichten van elkaar. Bomen als de grove den (Pinus sylvestris) en de parasolden (Pinus pinea) behoren tot hetzelfde geslacht (Pinus) en zijn dan een soort broers en zusters. Maar de taxus en de jeneverbes, veel zeldzamer in Nederland, zijn veel verder verwant, een soort achter-achterneefjes.

zilverspar

De sparren in onze contreien zijn meestal fijnsparren (Picea abies). De fijnspar heeft op het oog een tweelingbroertje, de zilverspar (Abies alba), voor leken als u en ik haast niet uit elkaar te houden, zeker niet op afstand. Ware niet niet dat dat tweelingbroertje ook slechts een neefje is, weer eentje in nog een andere tak van de dennenfamilie. Dat neefje zie je veel in de Alpen, zoals hier in het Ötztal, en in andere europese gebergten.
douglasspar

In nederlandse bossen zie je ook vaak de douglasspar, een noordamerikaanse naaldboom die in heel Europa veel is aangeplant. In zijn oorspronkelijke omgeving ooit de hoogste boom ter wereld, tot 120 m (!!!!!!!), dus nog veel hoger dan de mammoetboom. Daar zat natuurlijk lekker veel hout in om tot planken te verzagen, dus dat hebben ze dan ook maar gedaan, tot de laatste reus geveld was.

Ook al wordt de douglas 'spar' genoemd, het is een heel andere boom (geslacht Pseudotsuga) dan 'onze' fijnspar. Hij heeft een oranje-purperkleurige schors, ruw gegroefd en dik: dit beschermt hem tegen de noordamerikaanse bosbranden. Van de naalden schijn je lekkere thee te kunnen zetten, vertelde een bushcrafter mij.

Foto's in het Panbos en bij Twilhaar.


w=1

w=2

w=3

w=4

w=5