servieskast L-vormige kamer

Het begon met een L-vormige kamer (de kamer van mijn ouders). De 'L' is opgebouwd uit een ongeveer vierkante woonkamer met daarachter een open keuken. In de 'binnenhoek' van de L stond al een servieskast die de keuken enigszins afscheidde van de kamer. Vooral de koelkast werd zo aan het zicht onttrokken. Maar de oude kast was gemaakt van wit geplastificeerd spaanplaat, zag er daardoor nogal 'keuken'-achtig uit, en was hevig aan vervanging toe.

De opdracht bestond er eigenlijk uit om ongeveer hetzelfde ervoor in de plaats te bouwen, maar dan mooier: mooier materiaal, mooier uitgevoerd, niet meer zo keukenachtig.
Maar eerst het idee. Dit bestond eruit om de nieuwe kast als het ware om de binnenhoek van de L te laten stulpen, door een dieper en een ondieper deel van de kast te combineren tot één geheel. Het diepere deel was dan geschikt voor de grotere stukken, zoals borden en schalen, en het ondiepere deel voor glaswerk. Verder denkend ontstond er een concept, bestaande uit drie blokken: drie kastdelen die ruimtelijk door elkaar heen lopen. Dit is te zien op de schets hierboven, waarbij de drie blokken met verschillende kleuren zijn weergegeven, alsmede de L-hoek en de deuropening van de woonkamer. Vervolgens moest de indeling van de kast worden uitgedacht, de materialen en de verdere afwerking.
De twee laden waren uitgangspunt, de deurtjes en de klep volgden uit de vormgeving. En geen vitrinedeurtjes. Als materiaal drie houtsoorten. Eiken voor de deurtjes en ladefronten. Esdoorn, lichter van kleur dan eiken, voor de zijkanten en achterkant (die overigens zichtbaar is vanuit de keuken). En met 'herlijsten' van mahonie langs de scharnierkanten van de deurtjes is de structuur van de kast zichtbaar gemaakt. De mahonie greepjes tenslotte, onregel-matige vierhoeken, geven een speels accent.